Ten, kto miał okazję obejrzeć przynajmniej fragment telewizyjnego show TVN “Doradca smaku” nie będzie miał problemu z rozpoznaniem Pana, który znajduje się na okładce książki. Michel Moran przygotowujący głównie dania kuchni europejskiej wie w jaki sposób przyrządzić potrawę, żeby nabrała wspaniałego smaku i aromatu. Umie zmienić zwykły obiad w wykwitną ucztę, za pomocą przypraw i aromatycznych ziół. Obala on mity kulinarne, podpowiada w jaki sposób przygotowywać i podawać dnia, żeby wyglądały smacznie i zachęcająco.
Michel Moran pasjonuje się gotowaniem, wziął udział w polskiej edycji programu “MasterChef”, w którym pełnił rolę jurora. Jego nowa książka “Doradca smaku” pojawiła się 2 kwietnia. Zawiera 80 przepisów. Dania, które proponuje nam Michel są różnorodne, zachęcające, wyglądające smacznie i doskonale doprawione. Książka jest kolorowa. Każdy przepis wzbogacony jest licznymi ilustracjami, na których możemy zobaczyć przygotowanie potrawy krok po kroku, oraz zdjęcie z propozycją podania.
Autor książki dzieli potrawy na słodkie, pikantne i słone — dzięki temu łatwiej odnaleźć nam kategorię, która aktualnie nas interesuje. Myślę,że szczególnie cenne wskazówki znajdują się na wewnętrznej stronie okładek. Stamtąd dowiadujemy się jakie przyprawy możemy dodać do danego mięsa, drobiu czy ryby, oraz którymi przyprawami i ziołami możemy urozmaicić smak sałatek, warzyw i grzybów. Na końcu książki mamy spis treści, który pomaga nam znaleźć potrawę, którą danego dnia chcemy przygotować.
Zobaczcie w jaki sposób w książce zamieszczone są przepisy: przede wszystkim przejrzyście. Po lewej stronie mamy składniki, a po prawej sposób przygotowania i podania potrawy.
Kaczka Confit, Ravioli — brzmi wykwitnie, ciekawe jak smakuje? Mam nadzieję, że już niedługo sprawdzę i będę mogła urozmaicić obiady w swoim domu.