Dieta bezglutenowa jest często stosowana przez osoby z celiakią i innymi chorobami układu pokarmowego i równocześnie, często bywa udręką, kojarzy się z nijakim, mdłym jedzeniem i ciągłym zastanawianiem się w jaki sposób urozmaicić codzienny jadłospis. Niektórzy nie eksperymentują z przepisami, bo nie mają odpowiedniej wiedzy na temat diety bezglutenowej i nie wiedzą w jaki sposób można zastąpić poszczególne składniki. Takim osobom spieszy z pomocą Weronika Madejska, autorka książki Bez glutenu bez wyrzeczeń, która udziela wartościowych wskazówek i informacji na ten temat. Pokazuje, że osoby, które są na diecie bezglutenowej, także mogą cieszyć się dobrym jedzeniem i czerpać przyjemność z jego przygotowywania.
Jak odnaleźć się w sklepie, gdzie na półkach sklepowych, prawie wszystkie produkty zawierają gluten? W jaki sposób odkrywać nowe smaki, próbować, eksperymentować w gotowaniu, będąc na diecie? Tego wszystkiego dowiedzie się z książki Bez glutenu bez wyrzeczeń Weroniki Madejskiej.
Sięgając po książkę, moją uwagę przyciągnęły kolorowe ilustracje z różnorodnymi potrawami, przekąskami czy słodkościami. Tytuł mnie zadziwił, bo sama niejednokrotnie starałam się sięgać po produkty niezawierające glutenu, niestety nie kojarzyły mi się one dobrze. Miałam trudności z przygotowaniem śniadania czy obiadu, wyłącznie z produktów bezglutenowych, a jak już się udało, nie były one wyjątkowo smaczne i nie wyglądały zbyt apetycznie.
Zaczęłam przeglądać przepisy, okazało się, że są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Niektóre z nich pojawiły się w moim jadłospisie na stałe, wiele z nich powędrowało do koleżanek, które koniecznie chciały wypróbować. Przedstawiam Wam spis treści, który znajdziecie początku książki:
Spis treści Bez glutenu bez wyrzeczeń:
Maile od Czytelników (7)
Moja historia (10)
Notka kucharska (14)
Chleb (16)
Zakwas owsiany (18)
Chleb na zakwasie (20)
Chleb ziołowy z suszonymi pomidorami (22)
Chleb cebulowy z suszoną śliwką (24)
Chleb wiejski z cebulą i czosnkiem (26)
Chleb na drożdżach (z maszyny) (28)
Rogaliki (30)
Proste ciasto drożdżowe z kruszonką (32)
Chałka (34)
Śniadania (36)
Koktajl z pietruszki (40)
Zielony koktajl z pomarańczą (40)
Energetyzujący koktajl z imbirem (42)
Gęste smoothie z mango (43)
Koktajl jeżynowy (44)
Koktajl malinowy (44)
Owsianka (46)
Granola (48)
Pasta z białej fasoli (50)
Guacamole (52)
Hummus (54)
Pasta z suszoną śliwką (56)
Kanapkowy serek z tofu (58)
Słodka sałatka z awokado (60)
Naleśniki (62)
Pancakes (64)
Gofry (66)
Sałatka z fetą i granatem (68)
Spring rolls (70)
Obiady (72)
Bulion (74)
Zupa z soczewicy (76)
Pikantna zupa z czerwoną fasolą (78)
Zupa z pieczonych warzyw z soczewicą (80)
Krupnik z kaszy jaglanej (82)
Gulasz z ciecierzycy (84)
Makaron ryżowy z warzywami (86)
Pierogi ruskie (88)
Spaghetti Napoli (90)
Kluski w cebuli duszonej z jabłkami podane z surówką z czerwonej kapusty (92)
Fasola w czerwonym winie (94)
Kolacje (96)
Bruschetta (98)
Pasztet ze śliwką (100)
Naleśniki ze szpinakiem (102)
Minikotleciki z kaszy jaglanej (104)
Lasagne z bakłażanem (106)
Spaghetti Aglio Olio (108)
Wegeburgery z ciecierzycy (110)
Kanapka z grillowanym tofu (112)
Pizza (114)
Risotto z marchewką i groszkiem (116)
Wrapy (118)
Jajka w pomidorach i szpinaku (120)
Ziemniaki pieczone z rozmarynem (122)
Słodkie (124)
Szarlotka (126)
Ciasto herbaciane (128)
Brownie (130)
Chlebek bananowy (132)
Ciasto czekoladowe na jogurcie (134)
Ciasto marchewkowe (136)
Rolada z bitą śmietaną i owocami (138)
Ciasto jogurtowe z owocami (140)
Ciasto czekoladowe (142)
Sernik z białą czekoladą i malinami (144)
Ciasteczka z czekoladą (146)
Ciasteczka owsiane (148)
Mus czekoladowy (150)
Muffiny z kruszonką (152)
Nerkownik (154)
Krucha tarta z budyniem i malinami (156)
Krem pomarańczowy (158)
Raffaello (160)
Torty (162)
Biszkopt — przepis podstawowy (164)
Tort czekoladowy z wiśniami (166)
Tort czekoladowo-kawowy (168)
Tort orzechowo-kawowy (170)
Torcik z masą z daktyli (172)
Tort bez cukru (174)
Torcik tiramisu (176)
Tort mocca (178)
Pavlova z owocami (180)
Podziękowania od Czytelników (183)
Dziękuję (189)
Powyżej, znajduje się jeden z przepisów, według którego często przyrządzam dla siebie śniadanie. Niejednokrotnie robiłam sobie owsiankę, nawet kiedy jeszcze nie byłam w posiadaniu tej książki, ale nigdy wcześniej nie dodawałam do niej miodu i nie przygotowałam jej na mleku ryżowym.
Zdjęcia w książce są bardzo dobrej jakości, starannie przygotowane. Przyciągają wzrok i niesamowicie kuszą, żeby sięgnąć po składniki i przyrządzić coś dobrego dla siebie.
Powyżej zamieściłam dla Was składniki kolejnego przepisu z książki. Jak widzicie, produkty nie są trudnodostępne, można je dostać w każdym sklepie spożywczym.
A teraz kolejna część przepisu, czyli sposób przygotowania. Jak widać na powyższym zdjęciu, kolejne kroki są jasno opisane i nie są skomplikowane. To danie, które mogłaby przyrządzić nawet osoba, która na codzień nie ma styczności z kuchnią i gotowaniem, a to tylko jeden z wielu przepisów, które znajdziecie w książce Bez glutenu bez wyrzeczeń.
Teraz coś na słodko. Na pewno miło byłoby Wam wziąć do pracy kilka ciasteczek domowej roboty. Na pewno jest to wygodniejsze, niż chodzenie po sklepach i długie poszukiwania ciasteczek bez glutenu a dodatkowo mamy satysfakcję, że przygotowaliśmy je sami.
Naprawdę, było mi trudno zadecydować, które przepisy i zdjęcia Wam pokazać. Wszystkie są oryginalne, pomysłowe a potrawy wyglądają zachęcająco i świetnie smakują.
Dla przykładu pokażę Wam jeszcze sałatkę z fetą i granatem. Nie sposób się oprzeć, kiedy taka pojawi się na Waszym stole, chyba przyznacie mi rację.
Weronika Madejska posiada ogromną wiedzę na temat glutenu i diety bezglutenowej, zaskakuje pomysłami, pomaga innym zmienić nastawienie na pozytywne i odzyskać radość z przygotowywania i jedzenia posiłków bez zawartości glutenu. Polecam tę książkę nie tylko wszystkim, którzy cierpią na celiakię i inne choroby układu pokarmowego, ale i tym, którzy chcieliby zdrowo się odżywiać i poprawić swoje samopoczucie.