Bez glutenu bez wyrzeczeń – Weronika Madejska

Posted on

bez glutenu bez wyrzeczeń

     Dieta bezglutenowa jest często stosowana przez osoby z celiakią i innymi chorobami układu pokarmowego i równocześnie, często bywa udręką, kojarzy się z nijakim, mdłym jedzeniem i ciągłym zastanawianiem się w jaki sposób urozmaicić codzienny jadłospis. Niektórzy nie eksperymentują z przepisami, bo nie mają odpowiedniej wiedzy na temat diety bezglutenowej i nie wiedzą w jaki sposób można zastąpić poszczególne składniki. Takim osobom spieszy z pomocą Weronika Madejska, autorka książki Bez glutenu bez wyrzeczeń, która udziela wartościowych wskazówek i informacji na ten temat. Pokazuje, że osoby, które są na diecie bezglutenowej, także mogą cieszyć się dobrym jedzeniem i czerpać przyjemność z jego przygotowywania.

      Jak odnaleźć się w sklepie, gdzie na półkach sklepowych, prawie wszystkie produkty zawierają gluten? W jaki sposób odkrywać nowe smaki, próbować, eksperymentować w gotowaniu, będąc na diecie? Tego wszystkiego dowiedzie się z książki Bez glutenu bez wyrzeczeń Weroniki Madejskiej.

bez glutenu bez wyrzeczeń

     Sięgając po książkę, moją uwagę przyciągnęły kolorowe ilustracje z różnorodnymi potrawami, przekąskami czy słodkościami. Tytuł mnie zadziwił, bo sama niejednokrotnie starałam się sięgać po produkty niezawierające glutenu, niestety nie kojarzyły mi się one dobrze. Miałam trudności z przygotowaniem śniadania czy obiadu, wyłącznie z produktów bezglutenowych, a jak już się udało, nie były one wyjątkowo smaczne i nie wyglądały zbyt apetycznie.

bez glutenu bez wyrzeczeń

     Zaczęłam przeglądać przepisy, okazało się, że są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Niektóre z nich pojawiły się w moim jadłospisie na stałe, wiele z nich powędrowało do koleżanek, które koniecznie chciały wypróbować. Przedstawiam Wam spis treści, który znajdziecie  początku książki:

 

Spis treści Bez glutenu bez wyrzeczeń

Maile od Czytelników (7)
Moja historia (10)
Notka kucharska (14)
Chleb (16)
Zakwas owsiany (18)
Chleb na zakwasie (20)
Chleb ziołowy z suszonymi pomidorami (22)
Chleb cebulowy z suszoną śliwką (24)
Chleb wiejski z cebulą i czosnkiem (26)
Chleb na drożdżach (z maszyny) (28)
Rogaliki (30)
Proste ciasto drożdżowe z kruszonką (32)
Chałka (34)
Śniadania (36)
Koktajl z pietruszki (40)
Zielony koktajl z pomarańczą (40)
Energetyzujący koktajl z imbirem (42)
Gęste smoothie z mango (43)
Koktajl jeżynowy (44)
Koktajl malinowy (44)
Owsianka (46)
Granola (48)
Pasta z białej fasoli (50)
Guacamole (52)
Hummus (54)
Pasta z suszoną śliwką (56)
Kanapkowy serek z tofu (58)
Słodka sałatka z awokado (60)
Naleśniki (62)
Pancakes (64)
Gofry (66)
Sałatka z fetą i granatem (68)
Spring rolls (70)
Obiady (72)
Bulion (74)
Zupa z soczewicy (76)
Pikantna zupa z czerwoną fasolą (78)
Zupa z pieczonych warzyw z soczewicą (80)
Krupnik z kaszy jaglanej (82)
Gulasz z ciecierzycy (84)
Makaron ryżowy z warzywami (86)
Pierogi ruskie (88)
Spaghetti Napoli (90)
Kluski w cebuli duszonej z jabłkami podane z surówką z czerwonej kapusty (92)
Fasola w czerwonym winie (94)
Kolacje (96)
Bruschetta (98)
Pasztet ze śliwką (100)
Naleśniki ze szpinakiem (102)
Minikotleciki z kaszy jaglanej (104)
Lasagne z bakłażanem (106)
Spaghetti Aglio Olio (108)
Wegeburgery z ciecierzycy (110)
Kanapka z grillowanym tofu (112)
Pizza (114)
Risotto z marchewką i groszkiem (116)
Wrapy (118)
Jajka w pomidorach i szpinaku (120)
Ziemniaki pieczone z rozmarynem (122)
Słodkie (124)
Szarlotka (126)
Ciasto herbaciane (128)
Brownie (130)
Chlebek bananowy (132)
Ciasto czekoladowe na jogurcie (134)
Ciasto marchewkowe (136)
Rolada z bitą śmietaną i owocami (138)
Ciasto jogurtowe z owocami (140)
Ciasto czekoladowe (142)
Sernik z białą czekoladą i malinami (144)
Ciasteczka z czekoladą (146)
Ciasteczka owsiane (148)
Mus czekoladowy (150)
Muffiny z kruszonką (152)
Nerkownik (154)
Krucha tarta z budyniem i malinami (156)
Krem pomarańczowy (158)
Raffaello (160)
Torty (162)
Biszkopt – przepis podstawowy (164)
Tort czekoladowy z wiśniami (166)
Tort czekoladowo-kawowy (168)
Tort orzechowo-kawowy (170)
Torcik z masą z daktyli (172)
Tort bez cukru (174)
Torcik tiramisu (176)
Tort mocca (178)
Pavlova z owocami (180)

Podziękowania od Czytelników (183)
Dziękuję (189)

bez glutenu bez wyrzeczeń

     Powyżej, znajduje się jeden z przepisów, według którego często przyrządzam dla siebie śniadanie. Niejednokrotnie robiłam sobie owsiankę, nawet kiedy jeszcze nie byłam w posiadaniu tej książki, ale nigdy wcześniej nie dodawałam do niej miodu i nie przygotowałam jej na mleku ryżowym.

bez glutenu bez wyrzeczeń

     Zdjęcia w książce są bardzo dobrej jakości, starannie przygotowane. Przyciągają wzrok i niesamowicie kuszą, żeby sięgnąć po składniki i przyrządzić coś dobrego dla siebie.

bez glutenu bez wyrzeczeń

     Powyżej zamieściłam dla Was składniki kolejnego przepisu z książki. Jak widzicie, produkty nie są trudnodostępne, można je dostać w każdym sklepie spożywczym.

bez glutenu bez wyrzeczeń

      A teraz kolejna część przepisu, czyli sposób przygotowania. Jak widać na powyższym zdjęciu, kolejne kroki są jasno opisane i nie są skomplikowane. To danie, które mogłaby przyrządzić nawet osoba, która na codzień nie ma styczności z kuchnią i gotowaniem, a to tylko jeden z wielu przepisów, które znajdziecie w książce Bez glutenu bez wyrzeczeń.

bez glutenu bez wyrzeczeń

     Teraz coś na słodko. Na pewno miło byłoby Wam wziąć do pracy kilka ciasteczek domowej roboty. Na pewno jest to wygodniejsze, niż chodzenie po sklepach i długie poszukiwania ciasteczek bez glutenu a dodatkowo mamy satysfakcję, że przygotowaliśmy je sami.

bez glutenu bez wyrzeczeń

     Naprawdę, było mi trudno zadecydować, które przepisy i zdjęcia Wam pokazać. Wszystkie są oryginalne, pomysłowe a potrawy wyglądają zachęcająco i świetnie smakują.

bez glutenu bez wyrzeczeń

     Dla przykładu pokażę Wam jeszcze sałatkę z fetą i granatem. Nie sposób się oprzeć, kiedy taka pojawi się na Waszym stole, chyba przyznacie mi rację.

bez glutenu bez wyrzeczeń

     Weronika Madejska posiada ogromną wiedzę na temat glutenu i diety bezglutenowej, zaskakuje pomysłami, pomaga innym zmienić nastawienie na pozytywne i odzyskać radość z przygotowywania i jedzenia posiłków bez zawartości glutenu. Polecam tę książkę nie tylko wszystkim, którzy cierpią na celiakię i inne choroby układu pokarmowego, ale i tym, którzy chcieliby zdrowo się odżywiać i poprawić swoje samopoczucie.

http://sensus.pl